Hypnos & Hypnosterapi

Hypnos & Hypnosterapi

Vad är hypnos?

Hypnos är ett fullständigt naturligt tillstånd som vi – tro det eller ej – befinner oss i flera gånger varje dag. Det där behagliga gränslandet mellan sömn och vakenhet är ett hypnotiskt tillstånd. Vi kan också nå det när vi uppslukas av en fantastisk film eller bok. Hypnos är helt enkelt ett tillstånd av samtidig avslappning, skärpt koncentration, inlevelse och ökad medvetenhet.

Vad är hypnosterapi?

Hypnosterapi är att utföra terapiarbete då klienten befinner sig i ett hypnotiskt tillstånd.

Den stora fördelen med detta är att det här går att komma åt saker i vårt undermedvetna som vi förträngt för att det är för jobbigt att handskas med.  Det i sin tur gör att fastlåsta energier löses upp

Ofta handlar det om händelser vi utsatts för längs vår livsväg. För vem har inte någon gång känt sig missförstådd, sviken, övergiven eller orättvist behandlad av en förälder, skolkamrat partner eller lärare. Ibland kan det också handla om ännu allvarligare händelser, såsom övergrepp eller trauman av olika slag.
Tar vi inte itu med dessa saker kommer de att på olika sätt ställa till det för oss längre fram i livet. Först när vi hittar tillbaka till dessa händelser och tar oss igenom dem kan vi också lossa den låsta energin kring dem och därmed göra oss fria.

Varför så effektivt?

Därför att här kan man gå förbi det medvetna sinnet och istället arbeta med det undermedvetna. Det är ju väl känt att det är svårt att resonera med det medvetna. Varför skulle isåfall stora karlar vara skräckslagna för pyttesmå ofarliga spindlar? Varför tänder vi en ny cigarett fast vi lovat oss själva att sluta? Och varför är vi svartsjuka fast vi vet att det kommer att ta knäcken på vårt förhållande?
När vi lägger in nya – mer önskvärda – programmeringar i det undermedvetna kan det medvetna sinnet inte längre lura in oss på avvägar.

Vad kan man avhjälpa?

Exempel på sådant du kan få effektiv och varaktig hjälp med är:

 • Ångest och oro
 • Fobier
 • Trauma
 • Depression
 • Posttraumatisk stress
 • Ältande
 • Allergier
 • Dålig självkänsla
 • Röksug
 • Stamning
 • Oförklarliga smärtor
 • Överätning

Hur lång tid tar det?

Varje session tar ca 90 minuter och hur många sessioner som behövs för att komma tillrätta med ett problem varierar. Jag brukar rekommendera att man prövar sig fram med två sessioner, men ibland kan det behövas fem, sex tillfällen för att hitta roten till problemet och eliminera den.

Att hypnosterapi är en oerhört effektiv terapiform fastslogs i en jämförande studie som publicerades i American Health Magazine i februari 2007. Där angavs följande gällande hur många som känt sig hjälpta av olika typer av terapibehandling:

Psykoanalys 38% efter 600 sessioner
KBT 72% efter 22 sessioner
Hypnosterapi 93% efter 6 sessioner

 

Kan man fastna i hypnos?

Nej. Eftersom man inte befinner sig någon annanstans finns det ingenstans att fastna. Du är hela tiden medveten om allt som händer runt omkring dig och kan när du vill öppna ögonen och gå därifrån om du så skulle önska.

Kan alla bli hypnotiserade?

De allra flesta människor som själva är med på att testa hypnos har inga problem att gå in i ett hypnotiskt tillstånd. Som sagt – vi gör det ju på egen hand flera gånger dagligen. Hur svårt kan det då vara?

Har man svårt att släppa kontrollen kan det dock behövas lite träning.

Är det inte bara hokus pokus?

Det är i våra dagar en ganska utbredd uppfattning att hypnos är något suspekt och kanske lite fånigt. Främst härstammar nog detta synsätt från gamla filmer. Kanske har man också sett tv-inslag där människor luras att tro att de är kaniner eller något annat, i syfte att underhålla en publik. Självklart är det då lätt att förledas att tro att hypnos är trams. Men det finns bevis för motsatsen.

Vid Liege Hospital i Belgien utförs till exempel dagligen en handfull operationer där den sedvanliga narkosen bytts ut mot hypnos.
Sedan starten 1992 har 5 000 operationer genomförts på frivilliga som valt att avstå narkos av olika anledningar. Fördelarna med detta är många, bland annat undviker man den ofrånkomliga risk det alltid är att söva en person med narkos. Man slipper uppvaket (ofta med tillhörande illamående) och kan istället lämna operationssalen för egen maskin och gå direkt hem. Utöver detta har man kunnat konstatera att återhämtningen över lag sker snabbare. För dessa patienter får man anta att hypnos är något helt annat än hokus pokus och allmänt påhitt.

Får man alltid resultat?

Nej, eftersom vi alla är unika individer går det aldrig att lämna några garantier. Dock är det min egen erfarenhet att personer som är starkt motiverade att genomföra en förändring också oftast lyckas med detta.